söndag 13 november 2011

Jag är tacksam för...

Jag är tacksam för att jag är finsk. Jag är väldigt stolt över mitt land.

Jag är tacksam för...

1. suomalaisista insinööreistä, jotka osaavat suunnitella parhaat laivat, toimivat nettisysteemit ilman datasiirtolimittejä, kunnolliset lämpöeristykset, kaksinkertaiset ikkunat, astiakaapit, toimivan kierrätyssysteemin...

2. Suomessa saa juoda viinat rauhassa, eikä tarjoilija yritä koko ajan viedä puoliksi täyttä gin tonicia pois. (Drinkblockers!)

3. Suomessa saa näyttää masentuneelta. Jos vituttaa, saa valittaa. Ruotsissa Ebba ja Lina pitävät tekohymyn korvissa ja huikkailevat "ooh, va roligt!". Jos näin ei toimi, saa lähetteen terapiaan.

4. Suomessa hiljaisuus on myöntymisen merkki. Mikä siinä on, että keskustelun lomassa tarvii koko ajan hokea "aah, ymmärrän sinua", "aivan!", "kuinka jännää?", "onko tosiaan näin?" tai "todella mahtavaa". Minä vaan kysyn.

5. Suomessa kunnioitetaan henkilökohtaista koskemattomuutta. Ruotsissa sen sijaan on pakko halata jopa moi-tutun poikaystävää, ellei halua vaikuttaa törkeältä.

6. Suomessa nuuska on laitonta. Ja niin tulee ollakin. Ruotsissa käytettyjä nuuskapusseja löytyy niin pöydän alta, puoliksi juoduista drinksuista kuin opettajan luentomonisteistakin.

7. suomalaisesta sisusta. Ebba ja Lina selviävät mistä vain suomalaisella sisulla: netittömyydestä, sähköttömyydestä, lämmityksen puutteesta... "Hei kyllä neljän kuukauden päästä on taas lämpimämpi, Lina! Eihän meillä mitään hätää ole."

8. suomalaisesta nöyryydestä. Ruotsalaiset luulevat omistavansa maailman ja tietävänsä kaiken. Kehuvat mm. puhuvansa loistavaa englantia "These buildings is builts." Suomalaiset sen sijaan ovat upgreidattu versio ruotsalaisista: kaikki puhuvat useita kieliä sujuvasti ja tekevät työnsä ahkerasti, mutta vähättelevät itseään ja tekemisiään jatkuvasti. Onnistuminenhan oli hyvää tuuria.

9. Ruisleipä.

10. Kahvi.

ps. Kiitos veteraaneille!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar